Dicționar Karaoke

CDG (CD+G) - formatul standard pentru discurile karaoke: sunt discuri audio (respecta standardul CD-Audio) dar au in plus un sub-track care contine partea grafica (versurile sincronizate). Partea audio este redata de orice CD/DVD player in timp ce partea grafica se poate vedea cu playerele karaoke cu specificatia CDG dar si de unele DVD playere obisnuite.

MP3G (MP3+G) - Prin operatiunea CDG RIP puteti transfera in computer piesele de pe discul CDG. Veti avea doua fisiere: nume-piesa.mp3 (3-7 MB) si nume-piesa.cdg (1-3 MB). Perechea de fisiere .mp3 si .cdg se numeste MP3+G si este redata si de unele playere, de pe disc sau de pe memorie USB/SD (4GB = aprox. 600 piese karaoke).

DVD Karaoke - Discurile karaoke in format DVD respecta standardul DVD-Video si pot fi redate de orice DVD player. Unele pot avea mai multe track-uri audio: cu voce ajutatoare (negativ + voce ajutatoare) sau fara (negativ). Nu toate discurile karaoke DVD au videoclip sau animatie in fundal.

CDGM (CDG MULTIPLEX) - sunt discuri karaoke CDG care pe langa negativ au si versiunea "cu voce ajutatoare". De obicei sunt discuri cu 16 piese din care 8 sunt "fara voce" (karaoke version, instrumental) si 8 sunt "cu voce" (vocal mix). Numai cu acest tip de discuri (CDG MULTIPLEX) se pot folosi functiile VOCAL CANCEL si VOCAL PARTNER.

VOCAL CANCEL - functie care permite anularea vocii ajutatoare de pe discurile CDG MULTIPLEX. Disponibila in general in sistemele all-in-one si in amplificatoarele karaoke.

VOCAL PARTNER - vocea ajutatoare este anulata numai in timp ce se canta la unul din microfoane. Functioneaza numai cu discurile CDG MULTIPLEX. Disponibila in general in sistemele all-in-one si in amplificatoarele karaoke.

VOCAL ELIMINATOR (CANCELATION) - functie care reduce (pana la 90%) vocea principala de pe piesele audio obisnuite, in functie de inregistrare. Foarte utila pentru cei care doresc sa cante peste piesele romanesti si nu au versiunea karaoke a acestora.

KEY CONTROL (control gama) - functie prin care tonalitatea negativului se poate urca/cobori din semiton in semiton in functie de vocea cantaretului.

EFECTE VOCE - asa cum multi cantareti folosesc efecte sofisticate in studiourile de inregistrari si sistemele karaoke ofera efecte din ce in ce mai performante. Exista si module speciale de efecte care se pot conecta la mixere si ofera posibilitatea configurarii precise a parametrilor efectului, combinatii de efecte (echo + reverb) si a memorarii acestora.

ECHO (ecou) - efect de voce prezent in majoritatea sistemelor karaoke. Majoritatea sistemelor permit ajustatarea volumului iar cele mai performante si a parametrilor REPEAT si DELAY. Calitatea efectului este data de procesorul de sunet DSP.

REVERB (reverberatie) - efect de voce obtinut prin procesarea digitala DSP. disponibil in si in sistemele all-in-one de ultima generatie, si in amplificatoarele karaoke varf de gama.

VOCAL ENHANCER - efect de voce bazat pe o tehnologie folosita la Hollywood de evidentiere a inflexiunilor vocale pentru cantareti si actori.

PITCH CONTROL - functie de marire/micsorare a vitezei de redare a unei piese. Disponibila in general pe playerele profesionale care redau numai discuri CDG.

AMPLIFICATOR KARAOKE - este un amplificator cu mixer integrat (mixing amplifier) si functii karaoke: key control, efecte voce (echo, reverb), vocal cancel/partner. In general au mai multe intrari audio-video RCA si una sau mai multe iesiri video pentru conectare la unul sau mai multe TV/LCD.

SISTEM ALL-IN-ONE - sistem care cuprinde toate componentele: player - microfoane - mixer - amplificator - boxe vocale si functii karaoke: key control, efecte voce, vocal cancel/partner.

Newsletter-ul

newsletter.content
back to top